Thuiswerken? Zo blijf je productief (en blijft het leuk)

thuiswerken

Als freelancer kan ik wel zeggen dat ik geoefend-thuiswerker ben. Na het afronden van mijn studie heb ik alleen nog maar vanuit huis (en menig koffietentje) gewerkt. Ik ben het dus gewend. Maar ik kan me voorstellen dat je met je handen in het haar zit als je nu gedwongen thuis moet werken. Hoe blijf je in hemelsnaam productief?

1. Zet je wekker

Het gevaar van thuiswerken – vooral als je dit niet gewend bent – is dat je je té thuis voelt. Het voelt misschien als vakantie. ‘Eindelijk lekker uitslapen’. Maar om productief te kunnen werken moet je gewoon die wekker zetten. 

Het voordeel is dat je geen reistijd hebt dus later uit bed kunt, maar probeer zoveel mogelijk je vaste kantoortijden aan te houden. Dit ben jij gewend, dit is je lichaam gewend en zo kom je sneller in de juiste werkmodus. 

2. Richt een kantoorruimte in  

Een plekje aan de keukentafel is voor eventjes fijn (lekker dicht bij het koffiezetapparaat) maar zorgt er wel voor dat je sneller afgeleid kunt worden. Probeer daarom in huis een mini-kantoortje in te richten. 

Misschien heb je al een kantoor in huis en creëer anders een plekje in de slaapkamer, de logeerkamer of op zolder. Een plek waar je echt naartoe kunt gaan om te werken en niet gestoord kunt worden. Niet van de kids, maar ook niet van de was die je voortdurend in een ooghoek ziet liggen. 

3. Plan je week

Structuur zorgt voor focus en productiviteit. Heb je nog geen planner? Schaf er dan snel eentje aan. Omdat je thuis sneller afgeleid wordt is het extra belangrijk om een goede focus voor je dagen te hebben. Plan daarom per week in welke taken je wilt oppakken en verdeel ze vervolgens over alle dagen van de week. 

En dit mag best gedetailleerd. Als je geen ingedeelde taken in je planner ziet staan ben je eerder geneigd om andere dingen te gaan doen. Maar zie je twee taken staan die je eigenlijk voor 12 uur klaar wilt hebben? Dan zul je hier ook sneller aan beginnen. 

4. Neem genoeg pauze

Op kantoor word je ‘gedwongen’ om pauze te nemen. Rond een uur of 12 staat de hele kantoortuin op om een bammetje kaas uit de tas te plukken of salade uit de koelkast te pakken. Thuis niet. 

Het gevaar dreigt dat je vergeet om pauze te nemen en maar door blijft werken. Misschien voor eventjes fijn om je taken af te ronden, maar hierdoor kun je je niet goed opladen. Je bent dus eerder moe, raakt sneller je concentratie kwijt en stress kan zich sneller ophopen. 

Neem daarom genoeg pauze tussendoor. Elke 45 minuten even een paar minuutjes rekken en strekken en elke 2 uur een kwartiertje pauze. Tijd voor lunch? Ga dan eventjes naar buiten. Een beetje frisse lucht doet wonderen voor je productiviteit! 

5. Geef jezelf een beloning

Je mag best een beetje lief zijn voor jezelf. Maak thuis werken zo leuk mogelijk. Trek wel gewoon je normale kleding aan. In je pyjama zit je toch al snel in de weekendstand. Maar verder kun je het natuurlijk zo aangenaam mogelijk maken! 

Bedenk bijvoorbeeld een lekkere lunch die je voor jezelf kunt maken of zoek alvast een mooie film uit die je ’s avonds als het werk af is kunt kijken. 

6. Speel met je werkuren

Het voordeel van thuiswerken is dat je je eigen tijden kunt indelen. Misschien heb online meetings staan, maar daaromheen ben je waarschijnlijk vrij om je eigen planning in te delen. Maak daar gebruik van! 

Ben je een ochtendmens? Sta dan om 6 uur op, plan je afspraken in de ochtend en werk tot 3 uur. De rest van de middag heb je dan lekker vrij. Ben je juist een avondmens dan kun je uiteraard ’s avonds doorwerken en ’s ochtends wat later beginnen. 

Leave a Reply