10 onmisbare gratis tools voor bloggers en ondernemers

gratis toolsEr zijn ontzettend veel tools die het leven nét iets handiger, beter of leuker maken. Dit zijn mijn 10 favoriete gratis tools!

Fotobewerking

  • Canva – dé tool om prachtige foto’s mee te maken. Het is een goed alternatief voor Photoshop en nog gratis ook. Je kunt er onder andere headers, fotocollages, flyers en afbeeldingen voor social media mee maken. I love it. Het ziet er zo professioneel uit!

Planning

  • Trello – dit is een projectmanagementtool. Je kunt verschillende ‘borden’ maken met daarin ‘lijsten’ en ‘kaarten’. Die ‘kaarten’ kun je verschuiven van lijst naar lijst en ze zo prioriteit geven. Zelf gebruik ik Trello als online acquisitiebord. Zo weet ik precies ‘waar’ mijn klanten in het acquisitieproces zitten, dat wil zeggen: bij wie ik langs moet gaan, wie ik een offerte moet sturen etc.

Inspiratie

  • Pocket – een ontzettend handige tool om interessante artikelen of websites in op te slaan. Als je een blog, artikel of nieuwsbericht ziet dat je graag wilt onthouden, kopieer je de link en sla je deze op in Pocket. Vervolgens kun je er een label aan hangen (bijvoorbeeld ‘contentmarketing’, ‘bloggen’ of ‘taal’). Zo leg je als ware een eigen online bibliotheek aan met naslagwerk.

Urenregistratie

  • Toggle – ik ben verliefd op deze tool! Hiermee kun je namelijk al je uren bijhouden. Zodra je aan een taak gaat werken, zet je de timer aan. Deze zet je weer uit als de taak is afgerond. Vervolgens hang je een project, klant of beschrijving aan de afgeronde activiteit. Zo weet je precies wanneer je waaraan hebt gewerkt en hoeveel tijd dat heeft gekost. En je hebt een mooi overzicht van het aantal gewerkte uren per dag, week en maand.

E-mailmarketing

  • Mailchimp – verzamel je e-mailadressen via je website (bijvoorbeeld door een gratis weggever)? Dan is Mailchimp een handige tool om te gebruiken. Hier kun je erg gemakkelijk campagnes en mailinglijsten in aanmaken. Tot 2000 e-mailadressen is de tool helemaal gratis.

mailchimp

Afbeeldingen

  • Unsplash – nog een tool waar ik echt verliefd op ben: Unsplash. Hier vind je gratis en rechtenvrije foto’s die je gewoon mag gebruiken (ook voor commerciële doeleinden). Het zijn geen gemaakte stockfoto’s, maar echt professionele en kwalitatieve afbeeldingen.

Website

  • Google Analytics – een onmisbare tool voor iedereen met een website! In Google Analytics vind je namelijk belangrijke informatie over je website. Je kunt er precies mee bijhouden hoeveel verkeer er naar je website komt en wat de herkomst van de bezoekers is.
  • Google Keyword Planner – met deze tool kun je zoekwoordenonderzoek doen. Vul een trefwoord in en je ziet precies hoeveel keer erop gezocht wordt in Google. Handig als je je artikelen gaat optimaliseren voor zoekmachines!

  • Yoast SEO – dit is een plugin die je kunt downloaden op je website. Vooral voor bloggers is dit een handige tool. Als je een artikel optimaliseert voor een bepaald zoekwoord, kun je met deze tool zien of je dit goed hebt doorgevoerd. Voor goede zoekmachineoptimalisatie kun je niet alleen bouwen op Yoast (het gaat namelijk ook om de inhoud en focus van het artikel), maar het is wel een mooie houvast.

Brainstormen

  • Bubble.us – soms moet je je gedachten even op papier zetten. En wat is er dan handiger dan mindmappen? Met deze tool heb je je mindmap direct digitaal, zonder dat daar pen en papier aan te pas komen!

Vul jij het lijstje aan? Er zijn namelijk ontzettend veel gratis én betaalde tools. Wat zijn jouw favorieten?

 

2 Responses

Leave a Reply